Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

Bangkok ima v originalnem zapisu najdaljše ime glavnega mesta države na svetu

Tajska prestolnica Bangkok je bila v preteklem mesecu v znamenju badmintona, kjer so potekali kar trije mednarodni turnirji. Prava “nočna mora” za nas Evropejce predstavlja pisava in izgovarjava imen in priimkov njihovih tekmovalcev. Trikratna zmagovalca v mešanih dvojicah na turnirjih sta bila domačina Dechapol Puavaranukroh in Sapsiree Taerattanchai (skušajte izgovoriti in si zapomniti!). Najboljše tajske…

Tajska prestolnica Bangkok je bila v preteklem mesecu v znamenju badmintona, kjer so potekali kar trije mednarodni turnirji. Prava “nočna mora” za nas Evropejce predstavlja pisava in izgovarjava imen in priimkov njihovih tekmovalcev. Trikratna zmagovalca v mešanih dvojicah na turnirjih sta bila domačina Dechapol Puavaranukroh in Sapsiree Taerattanchai (skušajte izgovoriti in si zapomniti!). Najboljše tajske tekmovalke, 13. igralke na svetovni jakostni lestvici tokrat ni bilo –Busanan Ongbamrungphan. Ali pa recimo Tanona Saensomboonsuka (40. igralec sveta) in še ene njihove igralke, ki zaseda 43. mesto na svetovni jakostni lestvici – Porntip Buranaprasertsuk…!

…Ali ste vedeli, da ima Bangkok v originalnem zapisu najdaljše ime na svetu in je zato tudi rekorder v Guinnessovi knjigi rekordov?!

Bangkok je 17. največje mesto v Aziji, v katerem je vedno toplo, temperatura ne pade pod 22 stopinj. Bangkok je bila prvotna majhna vasica na zahodnem bregu reke Chao Phraya. Po padcu Ayatthuje v kasnejših letih 18. stoletja, jo je kralj Taksin Veliki proglasil za glavno mesto Siam-a z imenom Thonburi. Ime ˝City of Angels˝ ali Mesto angelov mu je nadel kralj Rama 1. Še pred 100 leti so popotniki za Bangkok rekli, da so na Vzhodu videli Benetke, danes pa je Bangkok in njegove znamenitosti bolj podoben New Yorku z enakimi nebotičniki, prometnimi zastoji in hrupnimi ulicami.

Bangkok je ogromno mesto s skoraj 15 milijoni ljudi. Toda Tajci tega ne imenujejo Bangkok, za njih je Krung Thep, kar v Tajskem pomeni “Mesto angelov”. Ime glavnega mesta Tajske je navedeno v Guinnessovi knjigi rekordov, kot najdaljše ime glavnega mesta države na svetu. Vsak Tajčan na ulici bo brez obotavljanja izgovarjal polno ime svojega mesta Angelov (začeli so ga učiti skupaj z abecedo v prvem razredu šole). Otroci se v šolah učijo polno ime, vendar jih le malo lahko razloži pomen imena, ker so nekatere besede zelo zastarele:

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahintarayutthaya Mahadilok Phop Nopparat Ratchathani Burir Udomratchanivat Mahasatan Amon Piman Avatan Satit Sakkathattiya Vitsanukam Prasit.

To svečano ime sestavljajo besede iz dveh starodavnih indijskih jezikov, palija in sanskrta. In prevaja se tako:

“»Mesto angelov, veliko mesto, mesto večni dragulj, nepremagljivo mesto boga Indre, velika prestolnica sveta, obdarjena z devetimi dragocenimi dragulji, srečno mesto, obogateno z velikansko kraljevo palačo, podobno nebesnemu prebivališču, kjer vlada znova utelešeni bog, mesto, ki ga je podaril Indra in zgradil Višnukam.«

Kaj pa v Sloveniji?

V Sloveniji na srečo nimamo težav z dolgimi imeni mest, krajev in naselij. Med najdaljše spadajo: Sveti Trije Kralji v Slovenskih goricah (34 črk), Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Dolenje Gradišče pri Šentjerneju, Gornje Gradišče pri Šentjerneju, Špitalič pri Slovenskih goricah…Torej, nič strašnega glede dolžine imen… Ravne na Koroškem so pa nekje v zlati sredini…

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

64.člansko DP v badmintonu: Trije naslovi za domačo junakinjo Petro Polanc

Na sliki: Petra Polanc (BK Medvode), Foto: Grega Valančič Včeraj se je v Medvodah...

64.člansko državno prvenstvo v badmintonu: Pogumna Vita Miklič v boj proti mnogo mlajšim tekmovalkam

Na sliki, levo, Vita Miklič (BK Olimpija) na turnirju RAVNE OPEN 2019, Foto: Peter...

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Več v Ali ste vedeli?