Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

CAROLINA MARIN – Od plesalke flamenka do evropske kraljice badmintona

24-letna španska igralka badmintona Carolina Marin ponovno piše zgodovino ženskega badmintona. Na 27. evropskem prvenstvu v badmintonu je v svojem domačem mestu Huelva četrtič osvojila naslov evropske prvakinje med posameznicami. Carolina Maria Marin Martin, kot je njeno polno ime, se je rodila 15. junija 1993 v mestu Huelva v Andaluziji. Njena prva ljubezen je bil…

24-letna španska igralka badmintona Carolina Marin ponovno piše zgodovino ženskega badmintona. Na 27. evropskem prvenstvu v badmintonu je v svojem domačem mestu Huelva četrtič osvojila naslov evropske prvakinje med posameznicami.

Carolina Maria Marin Martin, kot je njeno polno ime, se je rodila 15. junija 1993 v mestu Huelva v Andaluziji. Njena prva ljubezen je bil ples flamenko, leta 2001 se je ob obisku v športni dvorani po naključju seznanila z badmintonom. Ta čuden šport z loparji, ki v Španiji takrat ni bil posebej priljubljen, je takoj vzljubila. Pri dvanajstih letih se je odločala med flamenkom in badmintonom –in zmagal je badminton. Njen trener Fernando Rivas je nekaj videl v tej deklici in poklical je na špansko badminton zvezo, naj se pogovorijo z njenimi starši in ji dovolijo igrati ta šport. S 14-leti je zapustila Huelvo in se preselila v Madrid, kjer živi in trenira zadnjih deset let. Sama pravi, da je bil takrat pravi trenutek za odhod iz domačega kraja in če bi odlašala še kakšno leto ali dve, verjetno ne bi nikoli uspela osvojiti naslova svetovne prvakinje in olimpijske prvakinje. Po končani srednji šoli v Madridu, se je nato tri leta popolnoma posvetila badmintonu, kar ji je prineslo izjemne športne dosežke.

V mednarodni konkurenci je prvič nastopila že leta 2005 v Bruslju. Njen prvi večji mednarodni uspeh je, kot zanimivost, povezan z Slovenijo. Leta 2009 je namreč v Medvodah potekalo evropsko prvenstvo U-17, in takrat je 16-letna Carolina Marin pometla z vso konkurenco in osvojila svojo prvo večjo mednarodno lovoriko. Leta 2011 je osvojila zlato medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu na Finskem. Njena športna kariera je v naslednjih letih šla še samo navzgor.

Datum 31. avgust 2014 bo zapisan kot eden njenih največjih mejnikov. V finalu svetovnega prvenstva v Kopenhagnu je premagala Kitajko Li Xuerui in tako postala prva Španka, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje v badmintonu. Je šele tretja Evropejka z naslovom svetovne prvakinje v badmintonu ( po Lene Koeppen iz leta 1977 in Camilli Martin – leta 1999). Z 21 leti je doslej najmlajša svetovna prvakinja iz Evrope.

8. marca 2015 je osvojila najprestižnejši turnir na svetu –All England Open, in le nekaj mesecev kasneje, 16. avgusta 2015 ubranila naslov svetovne prvakinje v Jakarti, ko je v finalu premagala Indijko Saino Nehwal.

19. avgusta 2016 je kot prva evropska igralka osvojila naslov olimpijske prvakinje v badmintonu med posameznicami, kar jo je dokončno vpisalo med legende evropskega badmintona in španskega športa. V njeno čast so v njeni domači Huelvi poimenovali tudi športno dvorano, ki sedaj nosi njeno ime. Letošnje evropsko prvenstvo, ki je potekalo v njenem rodnem mestu Huelva, je bilo za njo še posebej čustveno. Carolina je dobesedno letela po igrišču in nasprotnicam ni pustila niti dihati, kaj šele da bi jim prepustila kakšen set. Zapovrstjo so padala velika evropska imena badmintona, kot so Marie Batomene iz Francije (21:15; 21:12), Švicarka Sabrina Jaquet (21:14; 21:7), Natalia Koch Rohde iz Danske (21:17; 21:10), Mia Blichfeldt iz Danske (21:17; 21:16) in v finalu še 25. igralka na svetu, Rusinja Evgeniya Kosetskaya (21:15; 21:7), za kar je potrebovala le 35 minut…!

Levoroka igralka, o svojem načinu treninga ne rada govori, pravi da je skrivnost. Pove le, da skoraj po vsakem treningu joče od bolečin. Vsa je predana badmintonu, sama pa nikoli ni imela idola iz badmintona…Njen idol je teniški igralec Rafael Nadal, za katerega pravi, da sta si zelo podobna po značaju. Njen trener Fernando Rivas, ki jo je odkril, je ob njej zrasel v enega največjih strokovnjakov v badmintonu in govori kar osem jezikov.

Carolina Marin je v svoji mednarodni karieri dosegla 292 zmag in le 90 porazov ter do sedaj osvojila 23 lovorik. Nekdanji plesalki flamenka, kjer je potreben ritem in delo nog in ki dopušča veliko improvizacije in se dopolnjuje z eleganco in trdnostjo –se očitno še ni našla nasprotnica, ki bi ji bila v tem kos. Temperamentna Carolina, ki veliko kriči med tekmami na igrišču, bo tako očitno še kar nekaj časa evropska kraljica badmintona…

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

63. člansko državno prvenstvo v badmintonu: Kdo bo slavil v Mariboru?

Še natančno teden dni nas loči do 63. članskega državnega prvenstva v badmintonu, ki...

Že 28. tradicionalni silvestrski tek na Ravnah okoli naselja Javornik

V torek, 31. decembra 2019 bo okoli naselja Javornik potekal že 28. tradicionalni silvestrski...

Badmintonček-Badmintončica 2020: Kdo bodo udeleženci in iz katerih držav?

Foto: Peter Recko Otroški badminton festival dobiva vse večjo mednarodno razsežnost in veljavo, saj...

Badmintonček-Badmintončica 2020: Še natančno mesec dni…

…Še natančno mesec dni je do 5. otroškega badminton festivala »Badmintonček-Badmintončica 2020«, ki bo...

Več v Ali ste vedeli?