Spremljajte nas

Prvenstva

EP v badmintonu – Madrid 2022: Mark Lamsfuss dvakratni evropski prvak

Na sliki: Evropska prvaka v mešanih dvojicah -Mark Lamsfuss in Isabel Lohau Včeraj se je v Madridu končalo 29. evropsko prvenstvo v badmintonu. Med posamezniki sta evropska prvaka postala Viktor Axelsen (Dan) in že šestič zaporedoma Španka Carolina Marin. Eden velikih junakov prvenstva je tudi Nemec Mark Lamsfuss z dvema zlatima medaljama, v moških in…

Na sliki: Evropska prvaka v mešanih dvojicah -Mark Lamsfuss in Isabel Lohau

Včeraj se je v Madridu končalo 29. evropsko prvenstvo v badmintonu. Med posamezniki sta evropska prvaka postala Viktor Axelsen (Dan) in že šestič zaporedoma Španka Carolina Marin. Eden velikih junakov prvenstva je tudi Nemec Mark Lamsfuss z dvema zlatima medaljama, v moških in mešanih dvojicah. Sestri Gabriela in Stefani Stoeva iz Bolgarije sta tretjič osvojili evropski naslov v ženskih dvojicah.

Na evropskem prvenstvu v badmintonu, ki je drugič potekalo v Španiji (dvakrat v kratkem času – prvič leta 2018) ni bilo nobenih večjih presenečenj v posamični konkurenci. Nesporna kraljica evropskega badmintona ostaja domačinka Carolina Marin, ki je osvojila že šesti zaporedni naslov, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini evropskega badmintona. V polfinalu je odpravila Turkinjo Neslihan Yigit z izidom 21:14 in 21:13. V finalu je bila še bolj prepričljiva in ugnala Škotinjo Kirsty Gilmour z 21:10 in 21:12. Bronasto medaljo je poleg Turkinje osvojila še Danka Mia Blichfeldt.

Tretjič je evropski prvak postal Viktor Axelsen iz Danske, ki je najprej v polfinalnem srečanju zanesljivo premagal Misho Zilbermana (Izrael) z rezultatom 21:10 in 21:11. V finalu se je Axelsen srečal z branilcem naslova iz Kijeva Andersom Antonsenom, ki ga je premagal z 21:17 in 21:15. Bronasto medaljo je poleg presenetljivega Zilbermana osvojil še Toma Junior Popov (Fra).

Nemško slavje v dvojicah

V dvojicah so se zelo izkazali nemški predstavniki. Eden od junakov prvenstva je Mark Lamsfuss, ki je postal dvakratni evropski prvak. V moških dvojicah je naslov slavil skupaj s Marvinom Seidlom, medtem ko v mešanih dvojicah je zlato medaljo osvojil s stalno soigralko Isabel Lohau. Zadnja zlata medalja z evropskih prvenstev za Nemčijo sega v leto 2012, ko je posamični evropski naslov osvojil Marc Zwiebler! V mešanih dvojicah je to sploh prvi evropski naslov za Nemčijo, medtem ko v moških dvojicah sta dve zlati medalji za nekdanjo Nemčijo osvojila Willie Braun in Roland Maywald, že davnih let, 1972 in 1974!  V moških dvojicah sta Mark Lamsfuss in Marvin Seidel v polfinalu premagala angleško dvojico Ben Lane in Sean Vendy (23:21, 21:17). V finalu sta se srečala s Škotoma Alexandrom Dunnom in Adamom Hallom in ju premagala z izidom 21:17 in 21:16. Poleg angleških predstavnikov sta bronasto medaljo osvojila še Nizozemca Rubin Jille in Ties Van Der Lecq.

V mešanih dvojicah sta prvi evropski naslov za Nemčijo v zgodovini osvojila Mark Lamsfuss in Isabel Lohau, ki sta v finalu po treh setih premagala francosko dvojico, Thom Gicquel in Delphine Delrue z rezultatom 16:21, 22:20 in 21:16. Bronaste medalje so osvojili Mikkel Mikkelsen in Rikke Soeby (Dan) ter Robin Tabeling in Selena Piek (Niz).

V ženskih dvojicah sta si zanesljivo evropski naslov priigrali Bolgarki Gabriela in Stefani Stoeva. Tudi v finalu ji večjega odpora nista nudili Nemki Linda Efler in Isabela Lohau ( 21:14, 21:10). Vse bronaste medalje gredo na Dansko – Amalie Magelund in Freja Ravn ter Maiken Fruergaard in Sara Thygesen, ki sta z bronom ponovili uspeh z  zadnjega EP.

Danska z eno zlato medaljo

Danska je tudi tokrat, kot na zadnjem EP v Kijevu osvojila le eno zlato medaljo, čeprav je imela kar šest polfinalistov. Nemčija je prvič v zgodovini osvojila dve zlati medalji na enem EP. S prvenstvom so lahko zelo zadovoljni na Škotskem, saj so osvojili kar dve srebrni medalji, ki imata tudi en skupni imenovalec –mesto Bellshill. Mesto z okoli 20.000 prebivalci, približno 16 km od Glasgowa, se veseli kar dveh medalj iz Madrida. Bellshill je rojstno mesto srebrne med posameznicami Kirsty Gilmour in srebrnega v moških dvojicah Alexandra Dunna. Iz tega mesta prihaja tudi svetovno znana pevka Sheena Easton, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prepevala znameniti hit »For your Eyes only« iz istoimenskega filma o Jamesu Bondu. Misha Zilberman je z bronasto medaljo osvojil prvo medaljo za Izrael na evropskih prvenstvih, ki je tako postala 18 država z medaljo na EP!

 

Povezava –rezultati:

https://bwf.tournamentsoftware.com/sport/events.aspx?id=01ED9B4E-C494-490E-ADD0-7D3289D8D3ED

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Sredozemske igre – Oran 2022: Bronasti Andraž Krapež!

Od 25. junija do 5. julija 2022 v alžirskem Oranu potekajo Sredozemske igre. Tretji...

Serbian U17/Youth International Novi Sad 2022: Tri medalje za Slovenijo

Od 23.-26. junija je v SC Slana Bara v Novem Sadu potekal jubilejni 10....

9. Victor Hofsteig Youth International 2022: Bronasti Tija in Lana

V Dornbirnu se je končal tridnevni 9. Victor Hofsteig Youth International 2022, ki se...

Sredozemske igre – Oran 2022: V Alžirijo tudi badmintonisti

139 športnikov in športnic bo zastopalo Slovenijo na Sredozemskih igrah, ki bodo potekale od...

Več v Prvenstva