Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

Evropsko prvenstvo do 17. let ponovno v Sloveniji

Na sliki: Tako je bilo na otvoritvi EP do 17. let  v Medvodah leta 2009 V letu 2021 bo v Sloveniji potekal eden pomembnejših evropskih dogodkov v badmintonu. V času od 3. -12. septembra 2021 bo v Podčetrtku potekalo evropsko prvenstvo do 17. let! Slovenija ne bo prvič organizator EP U-17, saj je bila gostitelj…

Na sliki: Tako je bilo na otvoritvi EP do 17. let  v Medvodah leta 2009

V letu 2021 bo v Sloveniji potekal eden pomembnejših evropskih dogodkov v badmintonu. V času od 3. -12. septembra 2021 bo v Podčetrtku potekalo evropsko prvenstvo do 17. let! Slovenija ne bo prvič organizator EP U-17, saj je bila gostitelj že pred enajstimi leti, ko je prvenstvo potekalo v Medvodah…!

…Spomin niti ne seže tako daleč nazaj –v leto 2009, ko so se od 7.-15. novembra 2009 v športni dvorani Medvode zbrali vsi najboljši mladi igralci do 17. let v Evropi.  Značilnost teh evropskih prvenstev do 17. let se kaže v dejstvu, da izvržejo bodoča velika imena evropskega in svetovnega badmintona. In leto 2009 ni bilo nič drugačno, saj sta takrat med posamezniki evropski naslov osvojila Danec Victor Axelsen in Španka Carolina Marin. Danes sta oba med največjimi mojstri svetovnega badmintona, oba že svetovna prvaka v članski konkurenci, Marinova tudi z olimpijskim naslovom. V Medvodah sta bronasto medaljo osvojili tudi Bolgarki Stefani in Gabriela Stoeva, ki v ženskih dvojicah prav tako spadata v sam svetovni vrh. Od zelo znanih imen iz tega prvenstva je treba omeniti med drugim še dansko igralko Line Kjaersfeldt, Turkinjo Neslihan Yigit, Škotinjo Kirsty Gilmour, Francoza Lukasa Corveeja, Nizozemko Sorayo De Visch Eijbergen.

Prvenstvo je bilo zelo uspešno za Dansko, saj je v petih finalih osvojila kar štiri naslove evropskih prvakov, eden je šel v Španijo. Tudi v ekipni konkurenci so slavili Danci. Pod taktirko selektorja Dušana Skerbiša so Slovenijo takrat predstavljali naslednji: Urban Turk, Matevž Bitenc, Kaja Stanković, Kim Novak, Jure Stanič, Eva Kuprivec, Mitja Šemrov, Ana Marija Šetina, Nejc Čeplak, Denis Člekovič, Matic Ivančič, Blaž Kastelec, Anže Novak, Urša Arih in Špela Kurnik.

Prvenstvo za mlado slovensko petnajsterico ni bilo najbolj uspešno. Tako v ekipnem kot posameznem delu tekmovanja je največ pokazala Kaja Stanković. Med posameznicami se je uvrstila do 32. mesta, v dekliških dvojicah s Kim Novak pa med šestnajsterico. Med najboljših 32 se je uspelo uvrstiti še mešani dvojici Matevž Bitenc in Kim Novak.

Zadnje EP U-17 je leta 2019 potekalo v poljskem Gnieznu. Po enajstih letih se evropsko prvenstvo do 17. let ponovno vrača v Slovenijo in bo tako lahko zopet naplavilo nekaj novih imen, ki bodo v prihodnosti krojila evropski in svetovni vrh…

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Bliža se Badmintonček-Badmintončica 2021. Ali festival bo?

Danes je 9. november 2020 kar pomeni, da je še natančno dva meseca do...

SaarLorLux Open 2020: Spremljajte tekme na www.badmintoneurope.tv

Na sliki: Kirsty Gilmour (Škotska) Prvi dan turnirja SaarLorLux Open 2020 je že za...

Več v Ali ste vedeli?