Spremljajte nas

Predstavitev športov

Floorball

FLOORBALL Floorball je mlada in ena najhitreje rastočih športnih panog na svetu. Ekipni šport, kjer se prepletata hokej na travi in hokej na ledu. Ustvarjalci športa so si nekatera pravila izposodili pri drugih sorodnih športnih panogah in s tem združili najboljše karakteristike športov v eno – in nastal je floorball! Hitrost, silovitost, intenzivnost, spretnost in…

FLOORBALL

Floorball je mlada in ena najhitreje rastočih športnih panog na svetu. Ekipni šport, kjer se prepletata hokej na travi in hokej na ledu. Ustvarjalci športa so si nekatera pravila izposodili pri drugih sorodnih športnih panogah in s tem združili najboljše karakteristike športov v eno – in nastal je floorball! Hitrost, silovitost, intenzivnost, spretnost in eleganca so glavne karakteristike floorballa, ki je dinamična in hitra igra polna preobratov.

Korenine floorballa segajo v ZDA in sicer v zgodnja petdeseta leta. Poletne različice hokeja na ledu so v veliki meri privedle do začetkov razvoja tega športa. Pri igri so uporabljali plastične palice in plastično ploščico. S prihodom v Evropo, pa je bila ploščica zamenjana z žogico. Današnja oblika floorballa se je razvila v sedemdesetih letih na Švedskem, na Finskem pa so v tem času igrali saehly, elementarno obliko floorballa. Danes je floorball eden najpomembnejših športov na Švedskem oziroma v vsej Skandinaviji, vedno večjo priljubljenost pa dosega tudi v ostalih državah sveta. Tako je bila leta 1986 ustanovljena Mednarodna floorball zveza –International Floorball Federation (IFF), ki od leta 1996 organizira svetovna prvenstva v floorballu. IFF je članica GAISF-a in od 11.decembra 2008 tudi pridružena članica MOK-a. V IFF je vključenih 56 članic, s skupaj čez 300.000 registriranimi igralci. Tej družbi se je 17. decembra 2000 pridružila tudi Slovenija z ustanovitvijo Floorball zveze Slovenije (FZS), ki trenutno združuje dvanajst klubov.

Začetki igranja floorballa na slovenskih tleh segajo v začetek devetdesetih, ko se pojavijo prve rekreacijske skupine, ki so igrale floorball 3:3 ali 4:4 brez vratarja. V to obdobje sega prva rekreacijska liga v Žireh, ki se je ohranila do danes. Leta 1991 se je v sklopu delavskih iger v Škofja Loki pričelo igrati floorball s prirejenimi pravili. Leta 1999 je bil ustanovljen prvi floorball klub v Sloveniji: FBC Insport Žiri.

 

Stroga pravila preprečujejo vsakršno grobost

Pravila floorballa so enostavna in razumljiva, kar pripomore k tekoči in zanimivi igri. Floorball se igra v športnih dvoranah na dveh dimenzijah igrišč. Standardna velikost igrišča je 40 x 20 metrov. Standardno število igralcev za eno ekipo v polju je pet in vratar. Namen igre je v okviru pravil doseči več zadetkov kot nasprotno moštvo. Manjše igrišče (dimenzije 28 x 16 metrov) je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom. Na manjšem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče je ograjeno s 50 cm visoko ogrado, ki je na vseh vogalih zaobljena. Igralci na igrišču za igro uporabljajo palice iz umetnih mas, razen vratarja, ki varuje vrata (standardna velikost 160 x 115 cm) in je brez palice. Ekipo navadno sestavlja 15 do 20 igralcev. Igralni čas je 3 x 20 minut.

Za rekreacijo lahko igramo na ravnih zunanjih površinah, pogoj je le ustrezna podlaga (asfalt, beton, tartan…). Pri rekreaciji se lahko dimenzije igrišča prilagodi velikosti prostora, vrata so lahko manjša in se igra npr. trije proti trem ali štirje proti štirim.

Floorball je ena redkih športnih panog, ki je primerna za moške in ženske, stare in mlade. Moč igralca ne predstavlja bistvene prednosti, saj stroga pravila preprečujejo vsakršno grobost in neposredni kontakt. Poškodbe so tako zelo redke tudi na tekmovalnem nivoju. Floorball je zelo enostavno začeti igrati, ker ne zahteva veliko opreme. Vse kar potrebujete so palica, žogica, športni copati ter, seveda, primerna športna oblačila. Floorball je igra, ki od igralcev zahteva spretnost, vzdržljivost in natančnost, najpomembnejši pa je tekmovalni duh ekipe.

 

V Sloveniji prisoten od leta 2001

Prvo uradno državno prvenstvo v malem floorballu je potekalo v sezoni 2001/2002, leto kasneje pa še državno prvenstvo v velikem floorballu. Leta 2002 je reprezentanca Slovenije prvič nastopila na svetovnem prvenstvu skupine B na Finskem, od takrat pa se redno udeležuje pomembnejših mednarodnih tekem. Floorball je pri nas razvit predvsem na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Klubi v članski kategoriji so razdeljeni v dve kakovostni ligi. Poleg članskega prvenstva je organizirano prvenstvo za ženske in mladinska tekmovanja od mlajših dečkov dalje. V osnovnih in srednjih šolah se je v zadnjem času močno razvil predvsem v Ljubljani, kjer v šolskem tekmovanju sodeluje  preko 20 osnovnih šol v treh kategorijah. Za popularizacijo tega športa zelo veliko pomeni tradicionalni mednarodni klubski turnir Floorball Slo OPEN, na katerem sodelujejo ekipe, ki prihajajo iz držav, kjer je ta šport dobro razvit (Češka, Švica, Finska).

 

Prihodnost flooballa

Floorball je uveljavljen predvsem v severni Evropi, uveljavlja pa se tudi v vzhodni in srednji Evropi, jugovzhodni Aziji, kjer Singapur postaja pomemben center. Prihodnost je torej svetla, ne samo zaradi  naraščajočega števila igralcev, temveč tudi zaradi čedalje večjega zanimanja medijev ter javnosti za ta šport. Tekme državnih prvenstev v severni Evropi privabijo več kot 2.000 gledalcev, s tem pa raste tudi zanimanje sponzorjev po sodelovanju s klubi. Dinamičnost pri igri pa ni privlačna samo za igralce, ampak tudi za gledalce, zato upravičeno za floorball pravijo, da je šport 21. stoletja.

 

(Viri: Floorball zveza Slovenije, tekst Janeza Jugoviča, letak FZS)

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Predstavitev AirBadmintona po Sloveniji

Novica za vse, ki vas zanima tudi najnovejša različica našega športa. Predstavitev AirBadmintona bo...

Polish U-17 International 2021: Eno četrtfinale za Slovenijo

Od 19.-21. marca 2021 je v šlezijskem mestu Bierun potekal mednarodni turnir Polish U-17...

Polish U-17 International -Bierun 2021: Slovenski kadeti na Poljskem

V šlezijskem mestu Bierun se je včeraj pričel mednarodni turnir Poljske za kategorijo U-17,...

Yonex Swiss Open 2021: Francosko slavje v mešanih dvojicah

Na sliki:  Delphine Delrue in Thom Gicquel  (Francija) Danes se je končal eden redkih...

Več v Predstavitev športov

  • Sepak Takraw

    SEPAK TAKRAW   Eden najatraktivnejših športov na planetu! V Evropi vse popularnejši, vendar še...