Spremljajte nas

Poenostavljeno iz pravil

Futsal in mali nogomet sta različni igri

Foto:UEFA futsal EURO Te dni v Ljubljani spremljamo atraktivno evropsko prvenstvo v futsalu –  UEFA futsal EURO 2018. Navdušujoče igre je prikazala tudi Slovenija, ki je v skupini celo premagala Italijo, kjer dvoranski nogomet igra kar okoli 4 milijone ljudi. Futsal mnogi zamenjujejo z malim nogometom oz. z podobnimi oblikami nogometa. Kaj je futsal in…

Foto:UEFA futsal EURO

Te dni v Ljubljani spremljamo atraktivno evropsko prvenstvo v futsalu –  UEFA futsal EURO 2018. Navdušujoče igre je prikazala tudi Slovenija, ki je v skupini celo premagala Italijo, kjer dvoranski nogomet igra kar okoli 4 milijone ljudi. Futsal mnogi zamenjujejo z malim nogometom oz. z podobnimi oblikami nogometa. Kaj je futsal in od kod ime?

Futsal in mali nogomet sta različni igri. Najpomembnejša razlika je, da futsal priznava Fifa in Uefa, ki ga je pod svoje okrilje vzela leta 1988, medtem ko oblika malega nogometa je bolj rekreativnega značaja. Pri malem nogometu se igra na različnih podlagah (asfalt, trava, parket), pri futsalu pa je dosledno upoštevanje enotnih pravil. Ime futsal izhaja iz portugalskega FUTEBOL DE SALAO in španskega FUTBOL DE SALON (pogovorno FUTBOL SALA), ki ga lahko prevedemo kot »dvoranski nogomet«.

Futsal ima 17 pravil. Kot zanimivost, je med pravila vključeno tudi 11. pravilo, ofsajd, z obrazložitvijo, da v futsalu ofsajda ni! Igrišče je dolgo 25 do 42 metrov, širine je lahko od 15 do 20 metrov, dimenzije golov so 3×2 metra, tekma traja 2×20 minut čiste igre ( pri prekinitvih igre se čas zaustavi). V ekipi so štirje igralci + vratar, na klopi je maksimalno sedem igralcev, ki jih lahko v času igre vseskozi menjajo. Žoga mora biti velikosti št. 4, ofsajda ni, sodita dva sodnika, v vsakem polčasu se po petih prekrških izvaja kazneni udarec z desetih metrov, po šestih prekrških pri prostem strelu ni več živega zidu…

Pomembno je treba vedeti, da ima Futsal zelo natančno predpisana pravila in če poenostavimo razliko v primerjavi z malim nogometom, se futsal igra v dvorani na trdi podlagi, ločeni s črtami in igra se z manjšo žogo. Z futsalom se ukvarja okoli 30 milijonov ljudi v vsaj 100 državah sveta. V Italiji npr., se z njim ukvarja okoli 4 milijone ljudi, v primerjavi z velikim nogometom, ki ga na Apeninskem polotoku igra milijon ljudi. Zanimivo je tudi, da vse velike brazilske nogometne zvezde, so začele najprej v futsalu.

Futsal je tudi v Sloveniji zelo priljubljen, predvsem v manjših krajih, deluje pa kar okoli 300 klubov ali društev. Letošnje evropsko prvenstvo je zagotovo eden večjih športnih dogodkov v Sloveniji v zadnjih letih in že obisk tekem slovenske reprezentance v Stožicah ( na treh tekmah preko 30.000 gledalcev), da vedeti, da ima ta oblika nogometa svetlo prihodnost tudi na sončni strani Alp.

 

Pokrovitelji


Najnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

5. Otroški badminton festival -Badmintonček-Badmintončica 2020

Potekajo že priprave na naš tradicionalni in največji dogodek – 5. Otroški badminton festival,...

Približuje se 1. turnir U-15, ki bo na Prevaljah…

Na sliki: Žiga Podgoršek (BK Medvode) V soboto, 12. oktobra 2019 bo na Prevaljah...

25. TEM Slovenia Youth&Junior International 2019: Izjemna konkurenca na Dolenjskem

Na sliki: Vivien Sandorhazi (Madž), sedma igralka na mladinski svetovni jakostni lestvici Od 13.-15....

Dr. Tjaša Dimec Časar: Predavanje o vlogi športnega psihologa in o tekmovalnem stresu

V naslednji sezoni bomo redno sodelovali s športno psihologinjo dr. Tjašo Dimec Časar. V...

Več v Poenostavljeno iz pravil