Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

Hladna Finka do uspeha kariere – Evropska prvakinja U-15-Nella Nyqvist

V francoskem Lievinu se je prejšnji teden končalo evropsko prvenstvo U-15, kjer je med dekleti slavila Nella Nyqvist iz Finske. Presenetljiv uspeh za mlado hladno 13-letno dekle iz Helsinkov, ki je bilo veliko pozornosti nanjo usmerjenih že z nastopanjem za žensko člansko ekipo Finske, katera se je pomerila tudi s Slovenkami. 20-letna Lia Šalehar je…

V francoskem Lievinu se je prejšnji teden končalo evropsko prvenstvo U-15, kjer je med dekleti slavila Nella Nyqvist iz Finske. Presenetljiv uspeh za mlado hladno 13-letno dekle iz Helsinkov, ki je bilo veliko pozornosti nanjo usmerjenih že z nastopanjem za žensko člansko ekipo Finske, katera se je pomerila tudi s Slovenkami. 20-letna Lia Šalehar je imela kar nekaj težav proti njej, saj je slavila šele po treh setih (21:16, 14:21, 21:15).

A njeni pravi trenutki so prišli čez nekaj dni, na Valentinov petek, ko se je začelo EP U-15. »Želela sem si zlate medalje, a sem o tem lahko le sanjala« je po končanem prvenstvu in uspehu dejala presrečna Nella, ki vendarle ni bila v krogu favoritinj za najvišja mesta. V prvem krogu se je pomerila z Avstrijko Chiaro Rudolf iz Gradca, ki jo je premagala z izidom 21:8 in 21:11. Njena naslednja nasprotnica Lucy Brierley iz Anglije ji je morala priznati premoč z rezultatom 21:15 in 21:14. Edini set ji je v naslednjem krogu vzela odlična danska predstavnica Maria Hoejlund Tommerup (21:7, 19:21, 21:11). V četrtfinalu je bila Finka občutno boljša od Slovakinje Johanke Ivanovicove z rezultatom 21:12 in 21:11. V polfinalu se je srečala s prvo nosilko prvenstva, Rusinjo Galino Mezentsevo in jo premagala z izidom 21:18 in 21:17. V finalu za naslov evropske prvakinje se je pomerila s turško igralko Ravzo Bodur, ki se je spominjamo iz lanskega mednarodnega turnirja Medvode Forza 2019, finalni obračun se je končal z zmago Nelle z rezultatom 21:18 in 21:13.

Evropski posamični naslov Nelle Nyqvist je izjemni uspeh finskega badmintona. Njena trenerka je Mathilda Lindholm je zadnja Finka z evropskim naslovom, leta 2011 je z Likko Heiko zmagala v mešanih dvojicah v kategoriji U-17. Takrat je Lindholmovo trenirala Saara Hynninen, ki je mama Nelle Nyqvist. Njena starša, omenjena Saara Hynninen in oče Ilkko Nyqvist sta bila nekdanja finska igralca badmintona, tako da je bilo mali Nelli badminton položen že v zibko, saj je vseskozi potovala z njima po turnirjih. Začela je trenirati pri šestih letih, pri dvanajstih je že veljala za enega največjih talentov finskega badmintona in od takrat trenira 10x na teden. Sadovi vloženega truda in dela so se pokazali v Lievinu, kjer je popolnoma zasluženo osvojila naslov najboljše igralke na stari celini v kategoriji U-15. Njena vzornica je španska igralka Carolina Marin…Ali bo veliki finski up (roj. 20.3. 2006), ki igra že zelo zrelo za svoja leta, odlično bere igro nasprotnic, šla tudi po poti svoje velike vzornice…?!

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Zabavajmo se z badmintonom – Od 27. julija do 31. julija 2020

Letos zopet organiziramo poletno druženje v badmintonu namenjeno osnovnošolskim otrokom v času šolskih počitnic....

Ekipno DP do 13. let in 19. let: Državna naslova za BK Mirna in BK Medvode

V soboto, 13.6.2020 je v Ljubljani uspešno potekalo prvo tekmovanje pod okriljem BZS po...

Mednarodna poletna šola RSL BEC prestavljena na leto 2021!

Vsako poletje v zadnjih 37 letih so številni mladi igralci badmintona  iz Evrope imeli...

Yonex All England 2020: Po 21 letih zopet danska zmaga med posamezniki

Na sliki: Hiroyuki Endo in Yuta Wanatabe (Japonska) V nedeljo se je končal že...

Več v Ali ste vedeli?