Spremljajte nas

O treningu

Kaj je to pripravljalni poskok – “split-step”?

Preden se ponovno pripravimo za »skok« nazaj v telovadnice, si poglejmo nekaj iz osnov badmintona, in sicer kaj je to pripravljalni poskok? Badmintonska gibanja so zelo specifična. Igralec, ki zgolj teče po igrišču je popolnoma nekonkurenčen, njegovo gibanje je utrujajoče, poleg tega pa vedno zamuja na žogico. Skozi čas so se razvili različni koraki in…

Preden se ponovno pripravimo za »skok« nazaj v telovadnice, si poglejmo nekaj iz osnov badmintona, in sicer kaj je to pripravljalni poskok?

Badmintonska gibanja so zelo specifična. Igralec, ki zgolj teče po igrišču je popolnoma nekonkurenčen, njegovo gibanje je utrujajoče, poleg tega pa vedno zamuja na žogico. Skozi čas so se razvili različni koraki in gibanja, kako najhitreje pridemo v točno določeno območje igrišča s katerekoli točke. Ena od osnov gibanja je tudi pripravljalni poskok (angl. »split-step«).

Začetni poskok ali »split step« je majhen poskok, ki omogoči hitrejšo reakcijo na nasprotnikov udarec. Beseda »split step« izhaja iz angleščine in pomeni vmesni korak. Poenostavljeno povedano pomeni, da na rahlo »poskočimo« od tal tik pred udarcem nasprotnika in da doskočimo ob njegovem stiku loparja z žogico. Na ta način omogočimo našo eksplozivno reakcijo v smeri leta žogice.

Pripravljalni poskok nikoli ne sme biti pretirano visok, vendar se njegova višina spreminja glede na nasprotnikov udarec. Napadalnejši in hitrejši ko je udarec nasprotnika, manj je časa za reakcijo, zato mora biti izveden nižji pripravljalni poskok.

Intezivnost poskoka je odvisna od oddaljenosti žogice, ki  jo moramo ujeti. Če je žogica daleč od nas, potrebujemo močan odriv, dobro izkoriščenost sile, ki nam jo ponudi podlaga. Če nasprotnik žogico usmeri v bližino našega trenutnega položaja, potem je reakcija manj intenzivna.

 

Izvedba pripravljalnega poskoka

Igralec zavzame osnovno badmintonsko držo in je v rahlem predklonu, noge so postavljene v širini ramen, pokrčene in v stanju pripravljenosti. Težišče telesa je pomaknjeno nekoliko pred trup, medtem ko je stoja bolj na sprednjem delu stopal oz. prstih. Pri izvedbi pripravljalnega poskoka se ob doskoku tal najprej dotakne sprednji del stopal, nato s petami »udarimo« ob tla in s tem sprožimo intenzivno reakcijo mišic. Čas stika s tlemi mora biti kratek. Hitrost in intenzivnost reakcije je odvisna predvsem od moči mečne mišice.

Pripravljalni poskok ni motorično pretirano zapleten gib, osredotočiti se je treba predvsem na hitrost reakcije po izvedenem poskoku in na pravilen »timing« oz. pravočasnost izvedbe pripravljalnega poskoka. Pogosta napaka je namreč, da vadeči po izvedbi poskoka nekoliko zastane in šele kasneje prične gibanje v zahtevano smer. S tem izniči pozitivne reakcije pripravljalnega poskoka.

Za podrobnejšo razumevanje »split-stepa« si poglejte spodnji posnetek:

https://www.youtube.com/watch?v=VHE-Lly9FPs

Pri uspešni izvedbi pripravljalnega poskoka je pomemben položaj trupa, ki mora biti sproščen, težišče pa mora biti postavljeno med stopali, z rahlim preklonom v smeri naprej.

Poznamo KLASIČNI in USMERJENI pripravljalni poskok. Razlikujeta se v načinu doskoka. Klasični pripravljalni poskok predvideva doskok z nogami v vzporednem položaju, medtem ko je pri usmerjenem ena izmed nog spredaj. Usmerjeni pripravljalni poskok običajno uporabljamo pri igri na mreži in določenih gibanjih v zadnji del igrišča. Je zelo koristen, saj nam omogoča, da že pri samem začetnem poskoku pridobimo nekaj prostora, ki bi ga morali drugače pridobiti s katerim izmed drugih gibanj.

Poglejte si še spodnja dva posnetka.

 

https://youtu.be/2IdS6FQA2K4

 

https://youtu.be/j1VUsdjycFw

 

(Vir: Diplomsko delo: Učenje in tehnika dela nog v badmintonu pri nižjih kategorijah, Uroš Stanković, Ljubljana 2013)

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Bliža se Badmintonček-Badmintončica 2021. Ali festival bo?

Danes je 9. november 2020 kar pomeni, da je še natančno dva meseca do...

SaarLorLux Open 2020: Spremljajte tekme na www.badmintoneurope.tv

Na sliki: Kirsty Gilmour (Škotska) Prvi dan turnirja SaarLorLux Open 2020 je že za...

Več v O treningu