Spremljajte nas

Poenostavljeno iz pravil

Način štetja pri badmintonu

Kako se šteje v badmintonu? Kako se je skozi zgodovino spreminjal način štetja in kaj pričakujemo v prihodnosti? Trenutna pravila določajo, da tekma pri badmintonu se igra na dva dobljena seta do 21 točk. Stran, ki zmaga v reliju (sosledju enega ali več udarcev, ki se začenja s servisom in konča, ko žogica ni več…

Kako se šteje v badmintonu? Kako se je skozi zgodovino spreminjal način štetja in kaj pričakujemo v prihodnosti?

Trenutna pravila določajo, da tekma pri badmintonu se igra na dva dobljena seta do 21 točk. Stran, ki zmaga v reliju (sosledju enega ali več udarcev, ki se začenja s servisom in konča, ko žogica ni več v igri) doda točko svojemu seštevku. Pri rezultatu 20:20 zmaga stran, ki prva povede za 2 točki, pri rezultatu 29:29 pa zmaga stran, ki prva doseže 30. točko. Stran, ki osvoji set, prva servira v naslednjem. Igralci zamenjajo strani igrišča po končanem prvem setu in po končanem drugem setu, če je potrebno odigrati še tretjega. V tretjem setu se strani zamenjajo, ko ena stran prva doseže 11. točko. Takšen je na kratko sistem štetja, ki velja od decembra 2005. V zadnjih nekaj letih je bilo še kar nekaj poskusnih testiranj za spremembo načina štetja,  z namenom skrajšati tekme in jih narediti še bolj privlačne za gledalce. Kako se je skozi čas spreminjal način štetja in kaj pričakujemo v prihodnosti?

 

Dobrih sto let je veljalo štetje do 15 točk

Prva uradna pravila iz leta 1893 so predpisala način štetja na dva dobljena niza do 15 točk. Ta prvi način se je obdržal dobrih sto let. Sistem štetja do 15 točk ( na dva dobljena niza do 15 točk) je veljal v vseh kategorijah, razen pri ženskah posamezno, kjer se je igral niz do 11 točk. Leta 2002 se je uvedel način, da je po predhodnem dogovoru možno igrati en niz do 21 točk. V primeru pri 20:20 se lahko igra konča pri 21, ali se »podaljša« do 23. Ta način se je ohranil vse do maja 2006. Vmes je bilo še testiranje sistema na tri dobljene nize do 7 točk, s čimer so želeli skrajšati igro in jo narediti atraktivnejšo za gledalce. Prvo večje tekmovanje sistema do 7 točk je bilo izvedeno novembra leta 2002 na svetovnem mladinskem prvenstvu na Kitajskem. Svetovna badmintonska zveza je ta sistem spoznala za neučinkovitega ter ga ukinila, ker se je izkazalo, da je zaradi krajšega časa postal slabost za vzdržljivostne igralce, pri igri dvojic pa je sistem vnesel veliko živčnosti in hitenja.

V decembru 2005 se je IBF ponovno odločila za spremembo v načinu štetja. Želeli so na podlagi dotedanjih testiranj uvesti način štetja, ki bo razumljiv in sprejemljiv za vse. Uvedli so »Rally Point Scoring System«, pri čemer je vsaka napaka točka. Igra se na dva dobljena niza do 21 točk. Od februarja do maja 2006 je bil sistem poskusni, nato ga je maja 2006 IBF potrdil in sprejel. Na mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem leta 2006 je bila narejena primerjava tekem med novim (3×21) ter starim (3×15) sistemom štetja. Ugotovljeno je bilo, da traja z novim načinom štetja povprečna tekma 34 minut, kar je za dobrih deset minut manj, kot tekme odigrane po starem načinu štetja. Kljub temu, da nekatere izenačene tekme še vedno trajajo približno eno uro, je večino tekem odigranih v krajšem času.

Svetovna badmintonska zveza še vedno išče boljše rešitve načina štetja, da bi ta atraktivni šport še bolj približali širši množici gledalcev. Od avgusta do novembra 2014 je bilo na nekaterih turnirjih poskusno testiranje za uvedbo novega načina štetja – na tri dobljene sete do 11 točk (sistem 5×11). Ta sistem ponovno testirajo in ga želijo uveljaviti. Precej najboljših igralcev je proti temu sistemu 5×11, a trenutno vodstvo BWF, ki ga vodijo evropski predstavniki, je velik zagovornik tega sistema. Kakršenkoli že bo nov sistem štetja v prihodnosti, bo zagotovo dal nove smernice v razvoju badmintona, pristopu do igre in taktiki. In tega se vsi še kako zavedajo.

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

64.člansko DP v badmintonu: Trije naslovi za domačo junakinjo Petro Polanc

Na sliki: Petra Polanc (BK Medvode), Foto: Grega Valančič Včeraj se je v Medvodah...

64.člansko državno prvenstvo v badmintonu: Pogumna Vita Miklič v boj proti mnogo mlajšim tekmovalkam

Na sliki, levo, Vita Miklič (BK Olimpija) na turnirju RAVNE OPEN 2019, Foto: Peter...

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Več v Poenostavljeno iz pravil