Spremljajte nas

Raziskovanje v športu

Očetje imajo neposreden vpliv na to, kako otroci gledajo na vztrajnost

Očetje imajo posebno vlogo pri razvijanju čuta za vztrajnost pri svojih odraščajočih otrocih, ki je ključ do njihovega uspeha v življenju, pravijo izsledki nedavne študije. Profesorja Laura Padilla Walker in Rand Day z ameriške Brigham Young University (Kot zanimivost, tam deluje tudi Luka Slabe, slovenski odbojkarski strokovnjak), sta več let spremljala in preučevala 325 družin…

Očetje imajo posebno vlogo pri razvijanju čuta za vztrajnost pri svojih odraščajočih otrocih, ki je ključ do njihovega uspeha v življenju, pravijo izsledki nedavne študije. Profesorja Laura Padilla Walker in Rand Day z ameriške Brigham Young University (Kot zanimivost, tam deluje tudi Luka Slabe, slovenski odbojkarski strokovnjak), sta več let spremljala in preučevala 325 družin in opazila to zanimivo dejstvo.

»V raziskavi smo spraševali, ali lahko otrok vztraja ob neki nalogi, ali lahko dokonča nek projekt, si zmore zastaviti cilj in ga doseči. Urjenje v vztrajnosti postavi temelje za to, da lahko otroci dobro uspevajo in se soočajo s stresom in pritiski v življenju,« opozarja Day. Vztrajnost je namreč povezana tudi z večjo zavzetostjo v šoli in z manjšo stopnjo prestopništva.

»Očetje imajo neposreden vpliv na to, kako otroci gledajo na vztrajnost in na upanje in kako ju vključujejo v svoje življenje,« pravi Day in dodaja: «Potrebno je sicer reči, da to zmorejo tudi mame, ampak izkazalo se je, da imajo očetje z avtoritativnim starševskim slogom vpliv na to, kako njihovi najstniki doživljajo sebe in kako vztrajni so v svojih življenjih.« Pomembno je tudi, da so očetje v stalnem stiku s svojimi otroki v vsakodnevnem življenju.

Raziskovalca pravita, da se je vztrajnosti mogoče naučiti, na vprašanje, kako lahko očetje pri tem pomagajo, pa odgovarjata, da je ključ v avtoritativnem starševstvu ( ki pa ga ne smemo zamenjati z avtoritarnim). Ključno za takšen očetovski slog je troje:

  • Otroci svojega očeta doživljajo kot toplega in ljubečega.
  • Poudarjeni so osebna odgovornost in razlogi za posamezna pravila.
  • Otroci so deležni primerne stopnje avtonomije.

V tej raziskavi med družinami z otroki med 11 in 14 letom so ugotovili, da je dobra polovica očetov vzgajalo na avtoritativen način, njihovi otroci pa so bili bistveno bolj vztrajni od drugih. Zanimivo je, da so bili otroci očetov z avtoritarnim slogom, ki vladajo z »železno roko« in kaznovanjem, manj vztrajni.

»Naša študija nakazuje, da so najbolj učinkoviti očetje tisti, ki svoje otroke poslušajo, imajo z njimi tesen odnos, postavljajo primerna pravila, dopuščajo pa tudi primerno raven svobode.« zaključuje Padilla Walker.

Pokrovitelji


Najnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

5. Otroški badminton festival -Badmintonček-Badmintončica 2020

Potekajo že priprave na naš tradicionalni in največji dogodek – 5. Otroški badminton festival,...

Približuje se 1. turnir U-15, ki bo na Prevaljah…

Na sliki: Žiga Podgoršek (BK Medvode) V soboto, 12. oktobra 2019 bo na Prevaljah...

25. TEM Slovenia Youth&Junior International 2019: Izjemna konkurenca na Dolenjskem

Na sliki: Vivien Sandorhazi (Madž), sedma igralka na mladinski svetovni jakostni lestvici Od 13.-15....

Dr. Tjaša Dimec Časar: Predavanje o vlogi športnega psihologa in o tekmovalnem stresu

V naslednji sezoni bomo redno sodelovali s športno psihologinjo dr. Tjašo Dimec Časar. V...

Več v Raziskovanje v športu

  • Kaj kažejo raziskave?

    Raziskave kažejo: da ima pol ure telesne dejavnosti na prostem sedem ur pozitivnega učinka...

  • Kaj je tenziomiografija?

    KAJ JE TENZIOMIOGRAFIJA? Z metodo TMG si lahko pomagajo tudi mladi športniki pri odločitvi...