Spremljajte nas

O badmintonu

Tekma badmintona se sestoji iz konstantnih visoko koncentriranih akcij: tekanje, skakanje, obračanje, raztegovanje, tek nazaj, metanje in udarjanje.V tipični igri tekmovalci pokrijejo vsako ped igrišča in pretečejo več kot miljo.

Badminton kot šport se igra v dvorani z kvalitetno opremo. Moderni loparji so kompleksne zlitine karbon-grafita, borona, keramike, aluminija in jekla v različnih trdnostih. Ti loparji so zelo lahki, od 85 do 120 gramov in se lahko napnejo zelo trdno ( od 8,5 do 16 kg). Prav tako se ne igra s plastičnimi žogicami, temveč s peresnimi, ki tehtajo med 4,74 in 5,50 grami.

Zgodovina badmintona sega 2000 let pred našim štetjem, ko so badmintonu podobno igro igrali na Kitajskem. Današnjo, moderno podobo je ta igra dobila v 19. stoletju v Angliji. Tam je potekalo tudi prvo tekmovanje in sicer na posestvu Badminton House, po katerem je badminton tudi dobil ime. Iz Anglije se je nato igra širila po vsem svetu, leta 1956 je badminton zašel tudi v Slovenijo, kjer je bil pod okriljem ŠS Papirničarja iz Vevč pri Ljubljani ustanovljen prvi slovenski klub.

Badminton je olimpijski šport in se je prvič pojavil na igrah v Barceloni leta 1992.Mednarodna badmintonska organizacija (IBF) ima 186 držav članic. Poleg olimpijskih iger so še Thomas in Uber cup (oz. svetovna prvenstva moških in ženskih ekip), ki se prirejajo vsako liho leto, svetovna prvenstva in Sudirman Cup ( svetovno prvenstvo mešanih ekip, prireja se vsako neparno leto), Pan American igre, US open in številni Grand Prix turnirji po celem svetu.

V ZDA ga igra 20 milijonov ljudi, zelo igran je v Veliki Britaniji, na Danskem, Švedskem, Nemčiji, Kitajskem, Indoneziji, Maleziji in drugih državah. Samo Velika Britanija ima 4 milijone igralcev, kar je okrog 8% populacije. Kot šport, ki ga množično gledajo, je badminton zelo popularen na daljnem vzhodu.

Primerjajmo finale Wimbeldona s svetovnim prvenstvom v badmintonu. Finale Wimbeldona je trajalo 198 minut, finale badmintona pa 76 minut. Dejanski čas, ki sta ga žogici prestali v igri je približno 18 minut pri tenisu in 37 minut pri badmintonu. Če primerjamo udarce je to 1004 proti 1972 in predpostavimo, da igralec preteče 3,6m na udarec, je rezultat pretečeni 3,2 km igralca tenisa, in približno 6,4 km igralca badmintona. Torej je igralec badmintona pretekel DVAKRAT več v pol manj časa. To je samo pokazatelj, kako zahteven je badminton.

Glede na znanstvene strokovnjake ( Department of Physical Education at Baylor University – Oddelek fizičnega izobraževanja na Univerzi Baylor) je badminton ena športnih aktivnosti, ki zahtevajo vrhunsko usposobljenost. Tekom tipične igre s tremi seti, ki traja 45 minut, je žogica v igri 20 minut. V tem času naredi igralec najmanj 350 sprememb smeri za kot 90 stopinj ali več in udari žogico okrog 400-krat. Okrog 150 teh udarcev je zamahov s celo roko ( z loparjem).Metalci prve lige (baseball) naredijo manj zamahov v igri. Puls se lahko poveča s 72 udarcev na 125 pri osebi v normalnih pogojih.

Za igranje tekmovalnega badmintona so potrebni eksplozivnost, bliskoviti refleksi in hitra koordinacija oči in rok. Zabeležena hitrost žoge presega 289 km/h, kar je hitreje kot najhitrejši teniški servis in se pojavlja redno tekom tekem na vrhunski ravni. Pri igri dvojic se pogosto zvrsti 40-50 udarcev v 20-tih sekundah.

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Yonex Slovenia International 2022: V Mariboru tudi Azijci

Foto: Grega Valančič V Mariboru  bo od 18.-21. maja 2022 potekal mednarodni turnir Yonex...

Športnik leta 2021: Najboljša športnika sta odbojkar Klemen Čebulj in plavalka Janja Šegel

Na sliki, od leve proti desni: Župan Občine Ravne na Kor. Dr. Tomaž Rožen,...

Športnik leta 2021: Med prejemniki priznanj tudi Arijalda!

Zveza športnih društev Ravne na Koroškem vabi na prireditev ŠPORTNIK LETA 2021, ki bo...

2. turnir za otroke – četrtek, 5. maj 2022!

Na sliki: Podelitev priznanj udeležencem B skupine, Foto: Cvetka Praznik Na klubski ravni bomo...