Spremljajte nas

O treningu

Osnove badmintona – Pravilna drža loparja

Forehend držo loparja lahko učimo tako, da lopar primemo za vrat z našo neigralno roko, dlan igralne roke pa položimo na strune loparja. Nato igralno roko povlečemo naravnost navzdol do ročaja. Prsti sproščeno objamejo ročaj, tako da sta kazalec in palec nekoliko višje in tvorita črko V. Prijem preverimo tako, da sprostimo roko pred telesom.…

Forehend držo loparja lahko učimo tako, da lopar primemo za vrat z našo neigralno roko, dlan igralne roke pa položimo na strune loparja. Nato igralno roko povlečemo naravnost navzdol do ročaja. Prsti sproščeno objamejo ročaj, tako da sta kazalec in palec nekoliko višje in tvorita črko V. Prijem preverimo tako, da sprostimo roko pred telesom. Če je prijem pravilen, na našem loparju ne vidimo strun, temveč samo njegov rob.

Drugi način pravilne forehand drže loparja lahko pridemo tudi na način – da glavo loparja damo med noge, tako da lopar držimo z nogami. Nato gremo z boljšo roko proti ročaju loparja, tako da dlan zasukamo, tako da palec kaže proti telesu, in s prsti objamemo ročaj. Zatem lopar potegnemo izmed nog. Ta način učenja pravilne forehend drže je bližji večini mlajšim začetnikom.

Nekoliko drugačna je bekend drža loparja. Ta način drže loparja učimo tako, da lopar primemo za vrat z neigralno roko v vodoravnem položaju, tako da je vzporeden s tlemi. Palec igralne roke položimo na vrh ročaja, tako da je vzporeden s strunami loparja, z ostalimi prsti pa objamemo ročaj. Nato lopar obrnemo za 180 stopinj, tako da je noht palca obrnjen proti tlom.

Pri obeh vrstah drže loparja moramo biti pozorni, da vadeči ne stiska močno loparja v roki, saj s tem fiksira gibljivost zapestja. To mu onemogoča izvajanje pravilne tehnike in poslabša kontrolo udarcev ter smer igranja žoge. Lopar mora držati sproščeno, nekoliko močneje le v trenutku udarca.

Na posnetku si poglejte natančni prikaz pravilne forehend in bekend drže loparja:

https://www.youtube.com/watch?v=B1Co-S4-wRs

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Bliža se Badmintonček-Badmintončica 2021. Ali festival bo?

Danes je 9. november 2020 kar pomeni, da je še natančno dva meseca do...

SaarLorLux Open 2020: Spremljajte tekme na www.badmintoneurope.tv

Na sliki: Kirsty Gilmour (Škotska) Prvi dan turnirja SaarLorLux Open 2020 je že za...

Več v O treningu