Spremljajte nas

O treningu

Počep je najboljša vaja za razvoj celotnega telesa!

  Ali radi izvajate počepe? Mnogi namreč počepa ne marajo, se ga bojijo, ker ga ne znajo, ali jim je preprosto prenaporen. A nekaj je zagotovo – počep je daleč najboljša vaja za razvoj celotnega telesa. Zamenjave za počep, ki bi bila enako učinkovita za celotno telo, a hkrati lažja za izvajanje, ni. Počep je…

 

Ali radi izvajate počepe? Mnogi namreč počepa ne marajo, se ga bojijo, ker ga ne znajo, ali jim je preprosto prenaporen. A nekaj je zagotovo – počep je daleč najboljša vaja za razvoj celotnega telesa. Zamenjave za počep, ki bi bila enako učinkovita za celotno telo, a hkrati lažja za izvajanje, ni.

Počep je daleč najboljša vaja za razvoj celotnega telesa, ker v delo vključi večino mišičnih skupin telesa. Počep je eden ključnih pokazateljev moči nog in trupa. Težava je v tem, ker večina posameznikov počepa ne izvaja pravilno. Zato se ga včasih neupravičeno drži sloves uničevalca kolen in hrbtenice, razširjevalca medenice in kolkov oziroma sloves krivca mnogih poškodb pri treningu. A počep je zagotovo ena najboljših vaj za mišice nog, hkrati pa ena izmed najbolj napornih vaj.

Otroci naravno izvajajo globoki počep

Ali ste vedeli, da otroci do 4. leta starosti, naravno izvajajo globoki počep, vedno kadar želijo seči po stvari, ki se nahajajo nižje ali na tleh. Prav tako se lahko v položaju globokega počepa zadržijo dalj časa, kadar se igrajo. V azijskih državah počepi velikokrat zamenjajo sedenje! Zakaj se pri večini prebivalcev zahodnih držav zgodi, da v odrasli dobi izgubijo to sposobnost? Enostavno, če ne vadiš, pozabiš in ne zmoreš več! Skozi zgodovino se je veliko kultur posluževalo drže počepa pri izvajanju dela, hranjenja ali počitka. Moderna družba nam danes nudi vse razen potrebe po počepih pri vsakodnevnih opravilih.

Pogosto se sliši nasvet, da je globok počep nevaren in slab za vaša kolena, vendar to ne drži. Ravno nasprotno, počep je odlična preventiva pred poškodbami. Vzroki najbolj pogostih športnih poškodb so namreč nezadostno okrepljeni stabilizatorji, ligamenti in tkiva oziroma tetive. Pri običajnem počepu sta nogi v širini ramen, teža nekoliko bolj na petnem delu stopala, hrbet naj bo ves čas vzravnan, glava pa usmerjena rahlo navzgor. Pri drugih različicah počepov lahko nogi postavite skupaj ali širše in stopala obrnete navzven. Ozki in široki počepi bodo okrepili še druge stegenske mišice. S počepi odlično krepimo celotno telo, predvsem pa spodnji del, kolensko tetivo, stegenske mišice, zadnjične mišice in tudi trebušne mišice.  Pri eni od raziskav, ki so jo opravili pri starejših, obolelih za osteoartrozo so zabeležili tudi zmanjšanje bolečin v kolenih, izboljšanja ravnotežja in hitrejšo hojo. Zmanjšala so se tudi vnetja, povezana z artritisom.

Torej, počepi niso odlični le za športnike in za tiste, ki se s športom ukvarjajo rekreativno. Počepe bi morali izvajati vsi…!

 

(Viri: belauty.filtrmag.eu; maxximum-portal.com; vitja.si; aktivni.si)

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Yonex All England 2020: Po 21 letih zopet danska zmaga med posamezniki

Na sliki: Hiroyuki Endo in Yuta Wanatabe (Japonska) V nedeljo se je končal že...

Yonex All England 2020: Presenetljivi polfinalist Malezijec Lee Zii Jia

Na sliki: Lee Zii Jia (Malezija) Znani so že vsi polfinalisti letošnjega turnirja Yonex...

Yonex All England 2020: Odlični Marcus Elllis do dveh četrtfinal

Na sliki:  Marcus Ellis in Lauren Smith (Anglija) Od danes, petek trinajstega naprej v...

Prihajajo trije 3. državni turnirji…

Pred nami so trije 3. državni turnirji v badmintonu v štirih mladinskih kategorijah. Najprej...

Več v O treningu