Spremljajte nas

Prvenstva

Svetovno prvenstvo v badmintonu -Basel 2019: Prvič na vrhu Indijka

Na sliki: Svetovna prvakinja Pusarla V. Sindhu (Indija) V švicarskem Baslu se je zaključilo svetovno prvenstvo za posameznike in dvojice v badmintonu. Svetovna prvaka v posamični konkurenci sta postala Japonec Kento Momota in Indijka Pusarla V. Sindhu. 24-letna in 179 visoka igralka, ki prihaja iz Hyderbada je ena najbolje plačanih športnic na svetu. Leta 2016…

Na sliki: Svetovna prvakinja Pusarla V. Sindhu (Indija)

V švicarskem Baslu se je zaključilo svetovno prvenstvo za posameznike in dvojice v badmintonu. Svetovna prvaka v posamični konkurenci sta postala Japonec Kento Momota in Indijka Pusarla V. Sindhu. 24-letna in 179 visoka igralka, ki prihaja iz Hyderbada je ena najbolje plačanih športnic na svetu. Leta 2016 je postala prva Indijka, ki je osvojila srebrno medaljo na olimpijskih igrah in sedaj ji je uspelo osvojiti tudi prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih v badmintonu za Indijo. Prvič se je z badmintonom srečala s šestimi leti in prihaja iz športne družine, njena starša sta bila uspešna odbojkarja.

Edino medaljo za Evropo je osvojil mladi danski igralec Anders Antonsen, ki se je presenetljivo prebil vse do finala, kjer pa ni bil dorasel tekmec Japoncu Kentu Momoti. Prvakinji v ženskih dvojicah sta postali Japonki Mayu Matsumoto in Wakana Nagahara, v moških dvojicah sta slavila Indonezijca Mohammad Ahsan in Hendra Setiawan  ter v mešanih dvojicah Kitajca Zheng Si Wei in Huang Ya Qiong. Na tem svetovnem prvenstvu je Japonska osvojila dve zlati medalji.

Včerajšnji finalni dan se je pričel z ženskimi dvojicami, ki je bil v japonskih barvah. V dramatičnem zaključku tretjega seta sta branilki naslova Mayu Matsumoto in Wakana Nagahara zapravile pet zaključnih žog pri rezultatu 20:14, nato pa le zmagali 23:21 proti Yuki Fukushima in Sayaki Hirota. Prva dva seta sta se zaključila z rezultatom 21:11 in 20:22. Bron so osvojile Greysia Polii in Apriyani Rahayu (Indonezija) ter Du Yue in Li Yin Hui (Kitajska).

Indijka Pusarla V. Sindhu je po dveh zaporednih srebrnih medaljah na svetovnih prvenstvih le prišla do tako želenega naslova svetovne prvakinje. V finalu je popolnoma nadigrala Japonko Nozomi Okuharo z izjemnim izidom 21:7 in 21:7. Bronasti medalji sta osvojili Ratchanok Intanon (Tajska) in Chen Yu Fei (Kitajska).

Pri moških posamezno sta se v finalu pomerila branilec naslova in prvopostavljeni igralec prvenstva Japonec Kento Momota ter Danec Anders Antonsen, ki se je nekoliko nepričakovano uvrstil v finale. Antonsen je le na samem začetku tekme nudil odpor Momoti, ko je povedel z 6:2, zatem pa je Japonec prevzel popoln nadzor nad igro in nadigral mladega Danca z neverjetnim izidom za finale svetovnega prvenstva – 21:9 in 21:3! Bron sta osvojila Sai Pranneth B. (Indija) in Kantaphon Wangcharoen (Tajska).

V mešanih dvojicah sta Kitajca Zheng Si Wei in Huang Ya Qiong v prvem setu finala ekspresno v le dvanajstih minutah z 21:8 nadigrala Tajca Dechapol Puavaranukroha in Sapsiree Taerattanachaia. Drugi set sta Kitajca zmagala z 21:12 in ubranila naslov prvakov iz leta 2018. Bron so osvojili Yuta Watanabe in Arisa Higashino (Japonska) ter Wang Yi Lyu in Huang Dong Ping (Kitajska).

Zadnje finale so bile na sporedu moške dvojice, ki so vedno najbolj atraktivna disciplina za gledalce. Indonezijca Mohammad Ahsan in Hendra Setiawan ter Japonca Takuro Hoki in Yugo Kobayashi so odigrali vrhunsko finale, zmagala pa sta Indonezijca z izidom 25:23, 9:21 in 21:15. Indonezijca sta tako osvojila že skupni tretji naslov svetovnih prvakov (2013, 2015), Setiawan pa že četrti naslov (prvič leta 2007). Bron so osvojili Fajar Alfian in Muhammad Rian Ardianto (Indonezija) ter Li Jun Hui in Liu Yu Chen (Kitajska).

Svetovno prvenstvo v badmintonu se po novem odvija vsako leto, izjema je naslednje olimpijsko leto (OI Tokio 2020). Naslednje svetovno prvenstvo v badmintonu bo zopet potekalo v Evropi, ko se bodo najboljši igralci in igralke badmintona leta 2021 zbrali v španski Huelvi.

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Državno člansko prvenstvo v badmintonu prvič v Mariboru

Na sliki: Miha Ivančič in Petra Polanc, Foto: Grega Valančič Sportida Mariborska športna dvorana...

DP srednjih šol v badmintonu – posamično: Državni naslov za Ivančiča in Jordanovo

Na sliki: Anja Jordan, Foto Peter Recko V sredo, 29. januarja 2020 je potekalo...

63. člansko državno prvenstvo v badmintonu: Kdo bo slavil v Mariboru?

Še natančno teden dni nas loči do 63. članskega državnega prvenstva v badmintonu, ki...

Že 28. tradicionalni silvestrski tek na Ravnah okoli naselja Javornik

V torek, 31. decembra 2019 bo okoli naselja Javornik potekal že 28. tradicionalni silvestrski...

Več v Prvenstva