Spremljajte nas

Splošno o športu

Zakaj je koristna hoja?

V teh malo bolj mrzlih dneh je namesto teka lahko bolj primerna hoja. Hoja je verjetno najbolj podcenjena izmed vseh telesnih aktivnosti, vendar izjemno učinkovita in enostavna. Hoja je preprosto in naravno gibanje, ki je ob primerni intenzivnosti tudi zelo udobna in varna. Za hojo je znano, da ne škoduje mišicam in v primerjavi s…

V teh malo bolj mrzlih dneh je namesto teka lahko bolj primerna hoja. Hoja je verjetno najbolj podcenjena izmed vseh telesnih aktivnosti, vendar izjemno učinkovita in enostavna. Hoja je preprosto in naravno gibanje, ki je ob primerni intenzivnosti tudi zelo udobna in varna. Za hojo je znano, da ne škoduje mišicam in v primerjavi s tekom pa tudi manj obremenjuje sklepe, vezi in mišice. S hojo se sproščamo in je odlična za vsakodnevno borbo proti stresu. Za hojo ne potrebujete posebne opreme –le malo spodbude, nekaj volje in že ste naredili korak v pravo smer. Pri hitri hoji pa se število obrambnih celic v telesu močno poveča, kar pomeni, da se telo laže in učinkoviteje bojuje proti virusom in bakterijam. Ljudje, ki so telesno dejavni, imajo za kar 30 odstotkov učinkovitejši imunski sistem kot tisti, ki gibanju niso naklonjeni. Je idealen šport za vsako starost in za vsako stopnjo telesne pripravljenosti.

Prvo pravilo hoje je vsekakor povezano s posameznikovo kondicijo. To pomeni, da moramo hoditi tako hitro, kot lahko, ne da bi bili pri tem zadihani. Cilj hoje namreč ni zadihanost temveč koordinirano gibanje v skladu z vašimi telesnimi sposobnostmi. Pomembno je predvsem kako hodimo. Tu gre namreč za pokončno držo in odriv noge, ki se giblje od stopala preko pete na prste, gibanje nog pa morajo aktivno spremljati tudi gibi rok. Da hodimo pravilno, lahko še posebej čutimo v zadnjem delu stegenskih mišic in na mišicah zadnjice. Da bi bila hoja udobna in sproščujoča, pa je potrebna tudi primerna, športna obutev, ki se stopala dobro oprime in telesu nudi zadostno oporo.

 

Hoja spodbuja tudi pravilno razporeditev kalcija v kosteh

Hoja ima na naše zdravje zelo velik vpliv, saj lahko z redno rekreacijo poskrbimo za kondicijo, in hkrati zmanjšujemo verjetnost za srčno-žilna obolenja v starejših letih. Hoja namreč ugodno vpliva na prekrvavitev telesa in krepi srce, poleg tega pa lahko samo trideset minutna aktivnost, ki poteka trikrat dnevno, znižuje krvni pritisk. S hojo lahko uspešno tudi hujšamo in vzdržujemo telesno težo, saj spodbuja presnovo in delovanje črevesja, poleg tega pa krepimo in oblikujemo mišice. Te sčasoma postanejo veliko bolj prožne in predvsem močne. Hoja spodbuja tudi pravilno razporeditev kalcija v kosteh in pomaga graditi kostno maso, kar zmanjšuje verjetnost za razvoj osteoporoze, ki je med ženskami prisotna v veliki meri. Ker pomaga pri pravilnem delovanju pljuč, pa izboljšuje tudi dihanje. Hoja velja za eno izmed najboljših oblik vadbe, ki preprečuje ali lajša bolečine v hrbtu in obenem krepi vezi, kite, hrustanec ter varuje pred artritisom in drugimi vrstami propadanja sklepov zaradi staranja in nedejavnosti.

 

Kako hoja pomaga?

  • Hoja znižuje krvni tlak.
  • Hoja znižuje raven krvnega sladkorja.
  • Hoja znižuje raven škodljivega in zvišuje raven koristnega holesterola v krvi.
  • Hoja krepi srce in žilje.
  • Hoja zmanjšuje delež maščevja v telesu.
  • Hoja zmanjšuje negativne posledice stresa.
  • Hoja preprečuje redčenje kostne mase.
  • Hoja vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov.
  • Hoja ugodno vpliva na uravnavanje telesne teže, na sladkorno bolezen, osteoporozo, presnovo maščob in depresijo, primerno oblikuje tudi mišice nog in medenice.

 

“Najboljša hoja je tista, ki umu omogoči, da sprosti domišljijo.”

Tako pravi Frédéric Gros, francoski filozof, ki obožuje hojo in pohajkovanja po naravi, v svoji edinstveni knjigi Filozofija hoje v enem stavku združi mišljenje in hojo, ti najbolj naravni človeški aktivnosti. Grosu v tem prikimava marsikateri mislec, od Nietzscheja, preko Rousseauja, Thoreauja in Wordswortha, pa vse do Kanta, ki je imel svoje sprehode zelo natančno odmerjene. čeprav je hoja gibanje, pa je veliko bliže ustvarjanju kot športu. S športom pravzaprav nima nič skupnega. Hoja probleme, o katerih razmišljamo, naredi lažje rešljive, saj do njih vzpostavi razdaljo, iz katere jih uzremo v povsem drugačni luči. In konec koncev, hoja je najboljši primer, kako se skozi hojo najdemo tako, da se izgubimo.

»Sam hojo opredeljujem predvsem kot duhovno vajo. Je tisto, kar nam omogoča graditi, utrjevati, črpati iz odnosa do samega sebe, ki se zatem preobrazi v odnos do drugih, do sveta in do svoje lastne preteklosti. Hoja je preizkus, s pomočjo katerega postanemo navzoči sami po sebi.« (Frédéric Gros)

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Serbian U-17/Youth International – Novi Sad 2020: Dve zlati medalji za Korošo

V Novem Sadu se je končal tradicionalni mednarodni turnir, ki se ga je udeležila...

Serbian U-17&Youth International -Novi Sad 2020: 12 tekmovalcev iz Slovenije…

Mnogi mednarodni turnirji v badmintonu so zaradi koronavirusa v tem času odpadli, kar pa...

Bliža se Badmintonček-Badmintončica 2021. Ali festival bo?

Danes je 9. november 2020 kar pomeni, da je še natančno dva meseca do...

SaarLorLux Open 2020: Spremljajte tekme na www.badmintoneurope.tv

Na sliki: Kirsty Gilmour (Škotska) Prvi dan turnirja SaarLorLux Open 2020 je že za...

Več v Splošno o športu