Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

Zakaj se badminton ne imenuje perjanka?

Badminton je v Slovenijo prišel leta 1955 iz Nemčije, ko so v Elanu po nemškem vzorcu začeli izdelovati prve loparje za badminton. Na začetku uveljavljanja badmintona v Sloveniji se je največ mnenj kresalo okoli imena igre, eni so zagovarjali badminton, drugi so se ogrevali za perjanko in razlagali, da je igra k nam prišla iz…

Badminton je v Slovenijo prišel leta 1955 iz Nemčije, ko so v Elanu po nemškem vzorcu začeli izdelovati prve loparje za badminton. Na začetku uveljavljanja badmintona v Sloveniji se je največ mnenj kresalo okoli imena igre, eni so zagovarjali badminton, drugi so se ogrevali za perjanko in razlagali, da je igra k nam prišla iz Nemčije, kjer jo imenujejo federball, kar v prevodu pomeni perjanka. Zaradi neenotnih stališč so za mnenje zaprosili slavista Mirka Rupla, ki je oba izraza ocenil za slovenska, toda prednost dal badmintonu. »Perjanka je del viteške opreme in zato je nedopustno, da se tako imenuje tudi igra s peresno žogico.« je svojo odločitev utemeljil Rupel in pomiril sprti strani.

Ime badminton, kot poznamo ta šport, izhaja iz »rojstnega mesta« badmintona, tj. posestva »Badminton House«, ki je bilo lasti vojvode Beauforta, ko so v sredini 19. stoletja okrevali angleški oficirji, ki so bili ranjeni v Indiji.

 

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Zabavajmo se z badmintonom – Od 27. julija do 31. julija 2020

Letos zopet organiziramo poletno druženje v badmintonu namenjeno osnovnošolskim otrokom v času šolskih počitnic....

Ekipno DP do 13. let in 19. let: Državna naslova za BK Mirna in BK Medvode

V soboto, 13.6.2020 je v Ljubljani uspešno potekalo prvo tekmovanje pod okriljem BZS po...

Mednarodna poletna šola RSL BEC prestavljena na leto 2021!

Vsako poletje v zadnjih 37 letih so številni mladi igralci badmintona  iz Evrope imeli...

Yonex All England 2020: Po 21 letih zopet danska zmaga med posamezniki

Na sliki: Hiroyuki Endo in Yuta Wanatabe (Japonska) V nedeljo se je končal že...

Več v Ali ste vedeli?