Spremljajte nas

Aktualno

Krajšana žoga (ang.”drop shot”) -VIDEO

Na zadnjem treningu smo se posvetili pravilni izvedbi krajšane žoge. Spodaj nekaj teoretične razlage, kako se izvaja udarec krajšane žoge. Tehnika izvedbe tega udarca je zelo podobna tisti dolge udarjene žogice. Uvodni del je pravzaprav identičen, saj mora igralec priti čim prej pod žogico (ali malo za njo), se obrniti bočno glede na mrežo in…

Na zadnjem treningu smo se posvetili pravilni izvedbi krajšane žoge. Spodaj nekaj teoretične razlage, kako se izvaja udarec krajšane žoge.

Tehnika izvedbe tega udarca je zelo podobna tisti dolge udarjene žogice. Uvodni del je pravzaprav identičen, saj mora igralec priti čim prej pod žogico (ali malo za njo), se obrniti bočno glede na mrežo in »sestaviti« trikotnik z loparjem in levo roko. Priprava na udarec seveda ne sme razkriti kakšen udarec bomo izvedli. Tudi zaključek zamaha je enak kot pri dolgi udarjeni žogici, kjer lopar vadečega konča na nasprotni strani igralne roke. Elementa se razlikujeta v dveh stvareh. Prvi, nekoliko manj pomemben, je postavitev igralca, ki je pri dolgi udarjeni žogici direktno pod žogico, medtem ko je položaj pri krajšani žogici nekoliko bolj zadaj oz. bolj za žogico. To nam omogoča boljši kot udarca in posledično bolj strmo in napadalno usmerjeno žogico. Druga razlika med udarcema je veliko bolj pomembna. Pri dolgi udarjeni žogici je ključno, da igralec ob stiku loparja z žogico fiksira zapestje in rekvizit bolj trdno prime. Le tako loparju nudimo dovolj čvrsto oporo, ki omogoča močan in dovolj dolg udarec. Pri krajšani žogici ekstremne moči ne potrebujemo, zato mora biti zapestje sproščeno. Z njim ob zaključku zamaha žogico »poklopimo« in ji damo bolj strmo krivuljo leta. Ob krajšanju po diagonali se močno vključi tudi rotacija trupa, ki zapestju pomaga usmeriti žogico v želeno smer. Če so vadeči že osvojili dolgo udarjeno žogico, jim učenje krajšane žogice ne bi smelo povzročati težav. Temu sledi le še veliko število ponovitev, pri katerih se osredotočamo na čim večjo natančnost udarjenih žogic. Potrebno jih je opozarjati na to, da pri pripravi udarca komolec dvignejo visoko gor, saj jim to omogoča, da žogico udarijo v najvišji možni točki, nekoliko pred sabo. Namreč, nižje ko dobimo žogico, slabši je kot udarca, ki se nam ponuja.

(Povzeto iz Diplomsko delo -Učenje in tehnika dela nog v badmintonu pri nižjih starostnih kategorijah, Uroš Stankovič, Ljubljana 2013)

 

Spodaj si poglejte še video predstavitev, kako pravilno izvajati krajšano žogo.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=vfr4cPXxWlU

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Predstavitev AirBadmintona po Sloveniji

Novica za vse, ki vas zanima tudi najnovejša različica našega športa. Predstavitev AirBadmintona bo...

Polish U-17 International 2021: Eno četrtfinale za Slovenijo

Od 19.-21. marca 2021 je v šlezijskem mestu Bierun potekal mednarodni turnir Polish U-17...

Polish U-17 International -Bierun 2021: Slovenski kadeti na Poljskem

V šlezijskem mestu Bierun se je včeraj pričel mednarodni turnir Poljske za kategorijo U-17,...

Yonex Swiss Open 2021: Francosko slavje v mešanih dvojicah

Na sliki:  Delphine Delrue in Thom Gicquel  (Francija) Danes se je končal eden redkih...

Več v Aktualno