Spremljajte nas

Prvenstva

Mladinsko evropsko prvenstvo – Lahti 2020: Za Rusijo dve zlati medalji

Na sliki: Mladinska evropska prvakinja Anastasiia Shapovalova (Rusija) Včeraj je padel zastor na letošnje mladinsko evropsko prvenstvo v badmintonu. Zelo nenavadno prvenstvo zaradi vseh teh varnostnih in zdravstvenih ukrepov glede koronavirusa, a vendar v teh izrednih razmerah na koncu se vsi strinjajo, da je bilo to zelo uspešno organizirano prvenstvo. Nekaterih reprezentanc ni bilo na…

Na sliki: Mladinska evropska prvakinja Anastasiia Shapovalova (Rusija)

Včeraj je padel zastor na letošnje mladinsko evropsko prvenstvo v badmintonu. Zelo nenavadno prvenstvo zaradi vseh teh varnostnih in zdravstvenih ukrepov glede koronavirusa, a vendar v teh izrednih razmerah na koncu se vsi strinjajo, da je bilo to zelo uspešno organizirano prvenstvo. Nekaterih reprezentanc ni bilo na Finskem zaradi celotne situacije Covida-19 (Anglija, Turčija, Slovaška, Poljska, Irska, Belgija…), dve reprezentanci sta bili zaradi pozitivnih primerov tudi izločeni iz prvenstva (Litva, Bolgarija). Slovenska mladinska reprezentanca se je tik pred odhodom v Lahti tudi ubadala z veliko težavami in zaradi pozitivnega testa na Covid-19 ostala brez treh igralk (Nike Brajkovič, Maruša Vračar, Špela Alič). 27. Mladinsko evropsko prvenstvo v Lahtiju si bomo zagotovo še bolj zapomnili po mnogih novih imenih evropskega badmintona, ki so postregli z izjemno zanimivimi tekmami. Še posebej so lahko zadovoljni sami organizatorji prvenstva Finci, saj sta dva njihova reprezentanta osvojila dve bronasti medalji v posamični konkurenci (Joakim Oldorff, Nella Nyqvist). Prav tako so se izkazali srbski tekmovalci, ki domov potujejo z dvema bronastima medaljama. Še največje presenečenje se je zgodilo v ekipnem delu prvenstva, kjer je Estonija osvojila bronasto medaljo.

 

Christo Popov nadaljuje francosko zmagoslavje med posamezniki

V posamični konkurenci ponovno dva francoska igralca v finalu in tako je kar na zadnjih treh mladinskih evropskih prvenstvih  v kategoriji moških posamezno potekal francoski finale. Pred dvema letoma je Christo Popov moral v finalu priznati premoč rojaku Arnoudu Merklu, pred tem je evropski naslov osvojil Toma Junior Popov. Tokrat je do naslova najboljšega v Evropi prišel njegov mlajši brat Christo, ki je v finalu ugnal rojaka Yanisa Gaudina, ki je bil sicer šele sedmo postavljeni igralec pred prvenstvom. V finalu je Popov slavil z rezultatom 21:9 in 21:18. Bronasti medalji sta osvojila Finec Joakim Oldorff in Nemec Matthias Kicklitz.

 

Anastasiia Shapovalova nova kraljica ruskega badmintona

V konkurenci ženskih posameznic je Rusinja Anastasiia Shapovalova potrdila primat prvo postavljene igralke tega prvenstva. V finale se je uvrstila brez večjih težav, nekoliko presenetljivo jo je v finalu čakala Švedinja Edith Urell. Prav ti igralki sta se pomerili tudi na ekipni tekmi med Švedsko in Rusijo in takrat je zmagala Švedinja z izidom 21:19 in 21:19. Finale je v začetku potekalo prav tako po švedskih notah, saj je prvi set dobila prepričljivo Edith Urell z izidom 21:14. V drugem setu je Rusinja izenačila na 1:1 z zmago 21:18. Tretji set je mnogo bolje začela Švedinja in vodila že z 10:4, a je odlična Shapovalova s potrpežljivo igro se ji približala in na koncu slavila v podaljšani igri z rezultatom 22:20! Anastasiio Shapovalovo so že pred časom razglasili za novo kraljico ruskega badmintona. Švedinja Edith Urell je prava poživitev evropskega prvenstva, saj je demonstrirala izvrstno tehniko, kar je pohvalila tudi Shapovalova. Že v četrtfinalu je zanesljivo ugnala evropsko prvakinjo U-17 Mariio Golubovo z  21:9 in 21:11, v pofinalu nato še aktualno evropsko prvakinjo U-15 Nello Nyqvist z rezultatom 21:15 in 21:12… Srbska igralka Marija Sudimac je z preudarno igro prišla do prve srbske medalje na mladinskih evropskih prvenstvih. Najprej je premagala Švicarko Lucie Amiguet (21:18, 22:20), nato odlično dansko igralko Simono Pilgaard (21:15, 21:19), v četrtfinalu je bila boljša od Španke Lucie Rodriguez (21:19, 16:21, 21:18).

 

V moških dvojicah edino zlato za Dansko

Zanimivo, da so tako v moški kot v ženski posamični konkurenci brez medalje ostali danski predstavniki. V moških dvojicah pa vendarle zlata medalja za Dansko, za kar sta poskrbela William Kryger Boe in Mads Vestergaard. V finalu sta ugnala Egorja Kholkina in Georgii Lebedeva iz Rusije z rezultatom 21:15 in 22:20. Obe omenjeni dvojici sta veljali tudi za glavni kandidatinji za zlato medaljo, tako da finale ni bilo nobeno presenečenje. Do bronaste medalje sta se dokopala tudi srbska predstavnika, ki sta v četrtfinalu ugnala špansko dvojico Jacoba Fernandeza in Rubena Garcio zelo prepričljivo 21:16 in 21:10, nato v polfinalu klonila proti izvrstnima Dancema. Z bronasto medaljo sta se okitila tudi Nemca Kilian Ming-Zhe Maurer in Matthias Schabel.

 

Rusinji pričakovano do zlate medalje

Anastasiia Boiarun in Alina Iakovleva iz Rusije sta pričakovano osvojili zlato medaljo v ženskih dvojicah. Nekaj težav sta imeli le v drugem setu drugega kroga proti Estonkama Catlyn Kruss in Ramoni Ueprus (21:9, 25:23). Na ostalih tekmah sta zanesljivo premagovali nasprotne dvojice. V finalu sta ugnali Nemki Leono Michalski in Thuc Phuong Nguyen z rezultatom 21:12 in 21:19. Bronasto medaljo so osvojile Ukrajinki Polina Buhrova in Mariia Stoliarenko ter Danki Clara Loeber in Mette Werge.

V mešanih dvojicah je bilo nekaj presenetljivih izidov. V finalu nismo ravno pričakovali nemško in švedsko dvojico. Posebej sta navdušila Gustav Bjorkler in Edith Urell, ki sta v finalu bila zelo blizu tudi zlate medalje…Nemška predstavnika Matthias Kicklitz in Thuc Phuong Nguyen sta slavila z rezultatom 21:19 in 21:19! Bronaste medalje so osvojili Christo Popov in Flavie Vallet iz Francije ter Lev Barinov in Anastasiia Boiarun iz Rusije.

 

Poglejte si kratke utrinke iz vseh petih finalnih tekem:

https://www.facebook.com/badmintoneurope/videos/370324594274527/

 

Medalje – Mladinsko EP Lahti 2020:

 

Moški posamezno:

1.Christo Popov (Fra)

2.Yanis Gaudin (Fra)

3.Joakim Oldorff (Fin)

3.Matthias Kicklitz (Nem)

 

Ženske posamezno:

1.Anastasiia Shapovalova (Rus)

2.Edith Urell (Šve)

3.Marija Sudimac (Srb)

3.Nella Nyqvist (Fin)

 

Moške dvojice:

1.William Kryger Boe/Mads Vestergaard (Dan)

2.Egor Kholkin/Georgii Lebedev (Rus)

3.Sergej Lukić/Mihajlo Tomić (Srb)

3.Kilian Ming-Zhe Maurer/Matthias Schabel (Nem)

 

Ženske dvojice:

1.Anastasiia Boiarun/Alena Iakovleva (Rus)

2.Leona Michalski/Thuc Phuong Nguyen (Nem)

3.Polina Buhrova/Maria Stoliarenko (Ukr)

3.Clara Loeber/Mette Werge (Dan)

 

Mešane dvojice:

1.Matthias Kicklitz/Thuc Phuong Nguyen (Nem)

2.Gustav Bjorkler/Edith Urell (Šve)

3.Christo Popov/Flavie Vallet (Fra)

3.Lev Barinov/Anastasiia Boiarun (Rus)

 

Povezava na rezultate:

https://www.tournamentsoftware.com/sport/events.aspx?id=15B19B5D-2BD0-4A3D-8E15-00C3B7991EAE

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

RSL BEC Summer School ponovno v Podčetrtku

Od 3.-10. julija 2021 bo Podčetrtek ponovno gostil mnoge mlade igralce in igralke badmintona...

Klubsko tekmovanje -LAUFARCA…!

…V sredo, 23. junija 2021 ob 17 uri bomo izvedli klubsko tekmovanje v laufarci....

Predstavitev AirBadmintona po Sloveniji

Novica za vse, ki vas zanima tudi najnovejša različica našega športa. Predstavitev AirBadmintona bo...

Polish U-17 International 2021: Eno četrtfinale za Slovenijo

Od 19.-21. marca 2021 je v šlezijskem mestu Bierun potekal mednarodni turnir Polish U-17...

Več v Prvenstva