Spremljajte nas

Prvenstva

OI Tokio 2020: Ali bodo tokrat Japonci vzeli primat Kitajcem?

Na sliki: Kento Momota (Japonska) Naslednji petek, 23. julija 2021 se končno pričnejo 32. poletne olimpijske igre v Tokiju, ki bodo trajale do 8. avgusta 2021.  Badminton bo osmič v programu OI, prvič je bil leta 1992 v Barceloni. Tekmovanje v badmintonu bo potekalo od 24. julija do 2. avgusta 2021. V Tokiju bo nastopilo…

Na sliki: Kento Momota (Japonska)

Naslednji petek, 23. julija 2021 se končno pričnejo 32. poletne olimpijske igre v Tokiju, ki bodo trajale do 8. avgusta 2021.  Badminton bo osmič v programu OI, prvič je bil leta 1992 v Barceloni.

Tekmovanje v badmintonu bo potekalo od 24. julija do 2. avgusta 2021. V Tokiju bo nastopilo 173 igralk in igralcev iz kar 50-tih držav oz. nacionalnih olimpijskih komitejev. Na dosedanjih sedmih OI, od leta 1992 naprej je bilo predstavnikov v badmintonu iz 69 držav, med njimi je tudi Slovenija ( OI 2000, OI 2008, OI 2012). Prvič bodo tokrat v Tokiju imeli predstavnike v badmintonu Malta, Azerbajdžan, Pakistan in Myanmar.

Najuspešnejša država je Kitajska (41 medalj), nato Indonezija (19 medalj) in Južna Koreja (19 medalj). Danska z osmimi medaljami je najuspešnejša evropska država na olimpijskih igrah. Od ostalih evropskih držav so medalje v badmintonu osvojile še edino Velika Britanija (3), Španija (1), Nizozemska(1) in Rusija (1).

Kitajka Gao Ling je od vseh igralk in igralcev badmintona v zgodovini osvojila največ medalj na olimpijskih igrah! Edina je lastnica štirih olimpijskih medalj v badmintonu -dvakratna olimpijska prvakinja v mešanih dvojicah (OI Sydney 2000, OI Atene 2004), osvojila srebrno medaljo v ženskih dvojicah (OI Atene 2004) in bronasto medaljo v ženskih dvojicah (OI Sydney 2000). Od evropskih igralk ali igralcev je danska igralka Christinna Pedersen edina z dvema olimpijskima medaljama!

 

Ali bodo tokrat Japonci vzeli primat Kitajcem?

Musashino Forest Sports Plaza je večnamenska dvorana, ki se nahaja v Chofu, približno 20 km zahodno od centra Tokija, kjer bodo nastopali badmintonisti in badmintonistke. Poleg njih bo dvorana gostila še tekmovanje v sabljanju in košarkaške tekme na vozičkih na paraolimpijskih igrah. Na vseh dosedanjih igrah je v badmintonu medalje osvojilo 130 igralk in igralcev. V Tokiju se bo ta številka zagotovo povečala in verjetno se bosta dve novi državi vpisali med dobitnike medalj. Medalje ima »le« 11 držav ( Kitajska, Indonezija, Južna Koreja, Danska, Malezija, Velika Britanija, Japonska, Indija, Nizozemska, Rusija, Španija). Tajvan bo imel v Tokiju kar dve močni orožji in sicer Chou Tien Chena v moški konkurenci in Tai Tzu Ying med posameznicami. Oba sta med glavnimi kandidati za odličja v posamični konkurenci. V mešanih dvojicah medaljo lahko osvoji Tajska z dvojico Dechapol Puavaranukroh/Sapsiree Taerattanachai.

Še nikoli v zgodovini niso bili Japonci tako močni kot tokrat. Na OI so doslej osvojili tri medalje in sicer na zadnjih dveh igrah (OI 2012, OI 2016). V kar štirih disciplinah imajo kandidate za odličja!  V posamični konkurenci so to Kento Momota, Nozomi Okuhara in Akane Yamaguchi!  V moških dvojicah Hiroyuki Endo in Yuta Watanabe ter Takeshi Kamura in Keigo Sonoda. V ženskih dvojicah Yuki Fukushima in Sayaka Hirota ter Mayu Matsumoto in Wakana Nagahara. V mešanih dvojicah bosta kot peta s svetovne lestvice skušala presenetiti Yuta Watanabe in Arisa Higashino.

Ali bodo tokrat Japonci vzeli primat Kitajcem? Še nobena država ni na dosedanjih OI osvojila več medalj v badmintonu od Kitajcev, tudi ne na posamičnih igrah – na OI leta 1992 so Kitajci osvojili 5 medalj, enako kot Indonezijci, nato leta 1996 štiri medalje, enako kot Indonezijci in Korejci! Na vseh naslednjih igrah ( OI 2000, OI 2004, OI 2008, OI 2012) so dominirali Kitajci, razen na zadnjih v Riu 2016, ko je medalje osvojilo kar devet držav, Kitajci najmanj doslej, le tri, enako kot Malezijci!

Zanimivo bo spremljati dogajanje v Tokiju, prve tekme se pričnejo v soboto, 24. julija 2021!

Slovenija ima tri nastope v badmintonu na OI. Več o tem v naslednjih dneh!

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Badmintonček-Badmintončica 2022: Datum – 8. januar 2022!

Foto: Peter Recko Znan je datum 6. otroškega badminton festivala –Badmintonček-Badmintončica 2022, ki bo...

Prvi mednarodni airbadminton turnir v Sloveniji

V soboto, 18. septembra 2021 bo na peščenem igrišču Globoko potekal 1. airbadminton Slovenia...

Skupna fotografija: BK Pišece – BK Karizma

V sredo, 25. avgusta 2021 smo se na enodnevnem treningu v Pišecah srečali z...

Enodnevni skupni trening: BK Pišece -BK Karizma

Foto: Tadej Škof Včeraj smo se v Pišecah na skupnem enodnevnem treningu srečali z...

Več v Prvenstva