Spremljajte nas

Ali ste vedeli?

OI Tokio 2020: Sirijcu se bodo uresničile sanje

Aram Mahmoud iz Sirije bo prvi igralec badmintona, ki bo nastopil na olimpijskih igrah kot del begunske olimpijske ekipe. Pred nami so olimpijske igre v Tokiju in v badmintonu bo nastopilo nekaj zanimivih posameznikov. Eden izmed njih je tudi 23-letni Aram Mahmoud iz Damaska. Leta 2015 je zaradi vojne in kaotičnih razmer v Siriji zapustil…

Aram Mahmoud iz Sirije bo prvi igralec badmintona, ki bo nastopil na olimpijskih igrah kot del begunske olimpijske ekipe.

Pred nami so olimpijske igre v Tokiju in v badmintonu bo nastopilo nekaj zanimivih posameznikov. Eden izmed njih je tudi 23-letni Aram Mahmoud iz Damaska. Leta 2015 je zaradi vojne in kaotičnih razmer v Siriji zapustil državo in se preselil k bratu na Nizozemsko. Pred tem je leta 2013 in 2014 zmagal na sirskem prvenstvu v badmintonu in na arabskem mladinskem prvenstvu. Leta 2014 je nastopil tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Maleziji. V letih 2015 do 2018 ni mogel igrati na mednarodni ravni, ampak se je vztrajno udeleževal različnih lokalnih turnirjev na Nizozemskem in se preko badmintona integriral v nizozemsko družbo. Ustalil se je v Almereju in v tamkajšnjem klubu BV Almere.

V tem času je zelo napredoval. Septembra 2018 je bil 937. igralec na svetovni jakostni lestvici in vse do danes je napredoval do 172. mesta na svetovni lestvici. Junija 2019 se je razveselil novice, da je prejel štipendijo MOK-a v okviru programa za podporo športnim beguncem.

Za olimpijske igre v Tokiu se je za begunsko olimpijsko ekipo potegovalo 55 športnikov iz 13-tih držav v 12-tih različnih športnih panogah. Vadili so v 21 državah. Izbranih je bilo 29 športnikov, ki bodo zastopali olimpijsko ekipo beguncev in 23-letni Aram Mahmoud bo prvi igralec badmintona, ki bo nastopil na OI kot del begunske ekipe MOK. Prvič je begunska olimpijska ekipa nastopila na poletnih igrah v Braziliji leta 2016, takrat je premierni nastop sestavljala ekipa desetih športnikov.

Da je Aram Mahmoud odličen igralec, je dokazal konec maja v Mariboru, kjer je nastopil na mednarodnem turnirju Yonex Slovenia International 2021. V tretjem krogu se je pomeril tudi z našim Andražem Krapežem in ga premagal z izidom 21:8 in 21:15. Mahmoud se je v Mariboru izkazal z uvrstitvijo v polfinale med posamezniki, kjer ga je nato ugnal Indonezijec Panji Ahmad Maulana z rezultatom 17:21 in 21:23.

Aramu Mahmoudu se bodo uresničile olimpijske sanje. V Tokiju bo nastopil v konkurenci najboljših igralcev badmintona na svetu, v družbi Momote, Axelsena, Chen Longa… Posebej izmed teh ceni svetovnega prvaka Kenta Momoto, ki ga je že kot otrok imel možnost spoznati in igrati proti njemu… Morda se bosta na olimpijskem prizorišču ponovno srečala na igrišču…?!?

 

 

PokroviteljiNajnovejši prispevki

DogodkiVeč v Dogodki

Ravne na Koroškem: Slovenska bakla sklenila pot po 212 občinah

Včeraj je na atletskem stadionu na Ravnah na Koroškem potekala osrednja svečanost, kjer je...

Zabavajmo se z badmintonom (26.-30. julij 2021)

Slika: Utrinek s turnirja Badmintonček-Badmintončica 2019, Foto: Peter Recko   Zveza športnih društev Ravne...

Evropsko prvenstvo U-17: Manj kot dva meseca do začetka EP U-17 v Podčetrtku

Manj kot dva meseca je še do velikega dogodka v badmintonu, ki bo potekal...

RSL BEC Summer School ponovno v Podčetrtku

Od 3.-10. julija 2021 bo Podčetrtek ponovno gostil mnoge mlade igralce in igralke badmintona...

Več v Ali ste vedeli?